My way of understanding the world is to move around it, looking, listening, tasting, pondering, chatting. When you do it right, travel can also be a wonderful antidote to the virus of hurry. It offers a heaving smorgasbord of new experiences, lessons and sensations which can only be savoured properly if you slow down.” – Carl Honoré

 

 

Upplägget:

  1. Slow Travel – The Mindset
  2. Utmaningar/ saker att testa
  3. Staycations

1. Slow Travel – The Mindset.

Den som reser slow tar tid på sig att utforska. Den som reser slow söker kontakt med och vill uppleva den lokala kulturen. För den som reser slow är det viktigare att lära känna ett område bra, än att snabbt rusa förbi flera.

Kontakt med det lokala är centralt. Folket, kulturen, maten.

Grannbyn eller Nya Zeeland – det spelar ingen roll. Utforska och upplev det lokala på olika sätt. Ät där de lokala äter, klipp dig där de lokala klipper sig. Laga mat med lokala råvaror, enligt lokala traditioner. Zooma in på platser som du kanske normalt bara passerar. Testa på hur det känns att hamna lite vilse med flit. Se hur länge du klarar utan GPS, Google maps eller andra hjälpmedel. Kanske till och med låta tärningen bestämma var du ska åka och/eller äta.

Det ska sägas – Slow Travel handlar inte om att medvetet hoppa över turistattraktioner eller populära destinationer. Inte alls. Det handlar om hur vi närmar oss och upplever dem. Det handlar om att ta sig tid att omfamna och zooma in. Det handlar om att uppskatta och njuta av de enklare sakerna, det som nödvändigtvis inte är det mest populära eller berömda.

Att skapa kontakt med andra är såklart en viktig aspekt i det hela.

Eftersom att det antagligen är det bästa sättet att lära känna en kultur lite mer på djupet.

Slow Travel kan även omfatta sättet du färdas på. Cykla, vandra, paddla, ånglok, flotte, longboard, häst eller åsna. Vad det än är – ta dig runt utan att ha bråttom. Slappna av och njut av färden. Bara ha det gött och ta in allt runtomkring.

Slow Motion Running GIF - Find & Share on GIPHY

 

2. Aktiviteter, utmaningar

 

Några exempel kommer här.

“Get lost at least once by walking around without a map or GPS.”

Kör runt på småvägar tills du känner att du hamnat lite vilse. Stäng av GPS, stäng av mobilen. Använd din gamla kartbok eller knacka på hos folk och fråga efter vägen.

Gå lite vilse i skogen eller i staden. Samma sak där, stäng av mobilen. Undvik det bekväma, utmana dig själv!

Måltider: Kombinera Slow Travel med Slow Food. Sök upp lokala ingredienser, upplev det lokala/regionala köket. Både när du lagar själv och äter ute.

Rita: Få saker kan få dig att sakta ner och zooma in på en plats lika bra som när du försöker rita eller måla av den.

Lär dig:  Målet –  lär dig så mycket du kan om platsen du besöker. Lär dig så mycket du kan om hur det är att leva just där.

Låt tärningen bestämma:  Exempel – När du är på en plats och inte riktigt kan bestämma dig för vad du ska göra. Låt tärningen bestämma var du ska åka, var du ska äta, kanske till och med vad du ska ha på dig? 🙂

Dale Cooper GIF - Find & Share on GIPHY

3. Staycations – Semester på hemmaplan.

Staycations har sitt ursprung i det engelska ordet vacation, det vill säga semester. Dock med en väsentlig skillnad – du åker ingenstans. Eller, du åker åtminstone inte långt. Det hela går ut på att försöka betrakta det lokala och regionala på samma sätt som en besökare eller semesterfirare.

Det kan vara så enkelt och kul som att du planerar in aktiviteter som du aldrig har provat, eller inte har gjort på flera år.

En annan viktig aspekt med Staycations: Stanna upp, lev i nuet. Skapa plats för en djupare kontakt med din omgivning.

Lägg gärna till regler för att experimentera lite. Exempel kan vara: Ingen bil. Sätt en gräns för hur mycket pengar som får spenderas. Förbjud vissa samtalsämnen( hej jobbsnack!)

När besökare kommer för att uppleva din ort/trakt, vad gör de? Vad besöker de? Gör dessa saker och besök dessa platser!

I vardagen är det lätt att glömma mycket av det som andra tycker är fascinerande med din omgivning. En staycation är ett bra sätt att stärka kontakten med ditt lokala. Kanske kommer du upptäcka nya saker? Öppna ögonen för det som du ofta bara passerar. För det som du knappt kanske lägger märke till.

Det finns säkert vacker natur, fina byggnader, intressanta kaféer och restauranger som du ofta bara passerar. Dags att upptäcka dessa nu?

När rutiner etablerats handlar mycket av vardagen om att ta sig från punkt A till punkt B, med så få störningar som möjligt. Ibland – varför inte testa att cykla eller gå den sträcka som du brukar pendla?

Ok, där har vi det!

Responses

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

+