A real conversation always contains an invitation. You are inviting another person to reveal herself or himself to you, to tell you who they are or what they want.” –David Whyte

 

Tankar om hur vi bäst skapar kontakt med andra:

Att verkligen lyssna.

Att vara närvarande och att på så sätt ge andra din totala uppmärksamhet. 

Att vara nyfiken och väldigt viktigt tycker jag – att ställa frågor.

Det hälsomässiga. Eller rättare sagt, den sociala hälsan och hur mycket den betyder för vårt totala välmående. Det är något som kartläggs allt mer inom forskning. Intressant läsning:  Happiness Is Other People – http://nyti.ms/2lmJWwe

Så för att koppla ihop det här med det eventuella behovet att sakta ner. Själv ser jag och upplever mycket som gör att jag vill komma med den här lilla uppmaningen:

Sakta ner,  så att du kan umgås mer med folk du bryr dig om. Sakta ner för möten med nya, intressanta människor. 

Sakta ner när du umgås. Riktigt bra kontakt skapas ofta genom att sätta andra först. Ansträng dig verkligen för att lyssna och förstå vad den andre har att säga. Lägg den egna agendan åt sidan. Att verkligen lyssna är bland det finaste vi kan ge av oss själva. Och att oftare bli lyssnade på, det är vi nog många som längtar efter.

När allt kommer omkring tror jag stenhårt på att det där är något som är väldigt bra för en själv, väldigt bra för andra och väldigt bra för samhället som vi bor och verkar i.

 

Nedan en video som går väldigt mycket i samma anda och perfekt sammanfattar densamma. Även om kontexten är den amerikanska är det väldigt lätt att se gemensamma nämnare med den svenska.

10 ways to have a better conversation

“Så i den här världen vi lever i, där varje konversation har potentialen att övergå i bråk, där våra politiker inte kan tala med varandra och där till och med de mest simpla problem har någon som kämpar passionerat både för och emot, är inte normal. Pew Research gjorde en undersökning på 10 000 vuxna amerikaner, och fann att just i denna stund, är vi mer polariserade, och mer splittrade, än vi någonsin har varit i historien. Vi kompromissar helst inte, alltså lyssnar vi inte på varandra. Vi bestämmer var vi ska bo, vem vi gifter oss med och vilka som ska vara våra vänner baserat på vad vi redan tror oss veta. Återigen, det visar att vi inte lyssnar på varandra. Ett samtal kräver balans mellan att tala och att lyssna, och någonstans på vägen har vi förlorat den balansen.”

 

 

Och slutligen ett klipp som kanske kan inspirera och göra det lättare att inleda konversationer med folk vi inte känner.

We mustn’t speak to strangers.

Responses

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

+